Ahilik Haftası kutlama töreni düzenlendi.

26 Eylül 2023

18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası’nın üçüncü günü olan 20.09.2023, Ahilik Haftası programı saat 10.00’da Kültür Tepesi’nde Atatürk Anıtı’na Ahilik İl Kutlama Komitesi üyeleri ve esnaf odası başkanları ile esnaf ve sanatkârlar tarafından çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı okunmasıyla başladı. Program Vali Yardımcısı Ekrem Çalık’ın başkanlığında, İl Kutlama Komitesi üyelerinin Kocaeli Valisi Sayın Seddar YAVUZ’u ziyaretiyle devam etti. Ardından Ahilik İl Kutlama Komitesi üyeleri Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir BÜYÜKAKIN’ı ziyaret etti.
 
Ahilik İl Kutlama Komitesi üyeleri ve esnaf odası başkanları ile esnaf ve sanatkârla birlikte Merkez Bankası önünden İzmit Kent Meydanı’na mehteran ekibi ile birlikte ahilik yürüyüşü yapıldı. Halka yürüyüş esnasında pişmaniye dağıtıldı. Ahilik Haftası programı İzmit Kent Meydanı’nda saat 16.00’da mehteran ekibi gösterisi ile başladı. Ardından Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan karadeniz yöresine ait halk oyunları gösterisi yapıldı. Program Kuran tilaveti okunmasıyla devam etti.
 
İzmit Kent Meydanı’ndaki etkinlikler Kocaeli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kadir DURMUŞ, Kocaeli Ticaret İl Müdürü Vekili Sultan KURBANOĞLU, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa SOYDABAŞ, Vali Yardımcısı Ekrem ÇALIK’ın Ahilik Haftası’nın önemi hakkında yaptıkları selamlama konuşmaları gerçekleştirildi. Ardından ilin ahisi seçilen İlhan HAFTACI, ilin kalfası seçilen Kamil NAZLI, ilin çırağı seçilen Yaser TURAN’a Vali Yardımcısı Ekrem ÇALIK, Ticaret İl Müdürü Vekili Sultan KURBANOĞLU ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kadir DURMUŞ tarafından plaket takdim edildi. Ardından hafızların tekbirleri eşliğinde şed kuşatma töreni düzenlendi. Ahi, kalfa ve çırağa maddi hediyeler ile birlikte Bakanlığımız Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürümüzün göndermiş olduğu mektuplar takdim edildi. İl Müftüsü Sinan CİHAN tarafından Ahilik duası yapıldı. Ahi Evran’dan Cumhuriyetimizin 100. yılında gelişen meslek temalı resim yarışmasında başarı gösteren Körfez Milangaz Hacer Demirören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencesi Tuğba SANCAKTUTAN’a plaket, yetiştiren öğretmenine çiçek takdim edildi. Günün anısına fotoğraf çekimleri yapıldı
 
Pişmaniye çekimi gerçekleştirerek esnafa ve halka dağıtımı yapıldı. Daha sonra Vali Yardımcısı Ekrem Çalık ve protokol üyeleri esnaflarımızla birlikte esnaf odaları tarafından kurulan esnaf sergilerinin ziyaret edilmesi ile devam etti. Esnaf odalarımız tarafından halka ücretsiz sebze meyve, ekmek, çay, limonata, tatlı, börek gibi çeşitli ikramlarda bulunuldu.  Kocaeli Meslek ve Sanat Edindirme Kursu (KO-MEK) ve Halk Eğitim Merkezleri kursiyerleri, Nuh Çimento Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifleri tarafından açılan sergiler ziyaret edildi. Programa katılan halka ve esnafa ahilik pilavı, ahilik tatlısı ve ayran ikramı yapılarak program kapatıldı.