Denetim faaliyetleri devam ediyor.

10 Ekim 2023

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında özellikle temel gıda ve ihtiyaç maddelerinin fiyatlarına ve fiyat etiketlerine yönelik piyasada aralıksız ve sürekli şekilde denetimler yapılmaktadır. Bu denetimlerin amacı, piyasanın olağan ve sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamak ve tüm dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalara karşı piyasadaki regülasyonun düzgün bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmaktır. Ayrıca bu denetimlerin bir diğer amacı, tacir ve esnaflarımıza rehberlik yaparken tüketicilerimizin de ekonomik ve sosyal haklarının korunmasını sağlamaktır.

Bu kapsamda, hem tüketici şikâyetleri hem de resen yapılan denetimlerde ilgili mevzuat doğrultusunda ürünlerin fiyat etiketlerinin uygunluğunun yanı sıra ürünlerin kasa ve satış fiyatları arasındaki uyumu ile indirimli ve kampanyalı satışlar kontrol edilmektedir. Aynı zamanda, özellikle temel gıda ürünleri ve hızlı tüketilebilen temizlik vb. ürünlerin geçmişe yönelik faturalarının incelenmesi neticesinde alış ve satış fiyatları arasında belirgin fahiş denilebilecek bir fark görünmesi halinde değerlendirilmek üzere Bakanlığımız Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna gönderilmektedir.

Bütün rehberlik ve danışmanlık çabalarımıza rağmen piyasayı bozmaya yönelik ve haksız rekabete sebebiyet veren firmalarla ile ilgili denetim ve aykırılığa ilişkin idari işlemlerimiz devam etmektedir.

Tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının bulunması ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” ve Kocaeli Ticaret İl Müdürlüğü (0262 324 77 06-07) iletişim numaralarına başvurabilirler.