KOCAELİ’DE TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ KOORDİNASYON VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

27 Aralık 2022

BASIN DUYURUSU

KOCAELİ’DE TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ KOORDİNASYON VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Ülkemizde tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla ilk olarak 1995 yılında kurulan tüketici hakem heyetleri geçen 27 yıllık sürede, tüketicilerimizin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla önemli bir görev üstlenmiştir.

Tüketici Hakem Heyetleri bir taraftan yargının yükünü önemli ölçüde azaltmakta, diğer taraftan kolay ulaşabilir olmaları, masrafsız ve hızlı bir çözüm yolu sunmaları nedeniyle tüketicilerin güvenini kazanmış ve tüketicileri haklarını aramaları konusunda cesaretlendirmiştir. 

İlimizde halen Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde İl Tüketici Hakem Heyeti , İzmit-Gölcük- Körfez- Gebze- Darıca İlçe Tüketici Hakem Heyetleri olmak üzere toplam 6 tüketici hakem heyeti görev yapmaktadır. Kandıra ve Kartepe ilçeleri İzmit İlçe Tüketici Hakem Heyetinin, Başiskele ve Karamürsel ilçeleri Gölcük İlçe Tüketici Hakem Heyetinin, Derince ilçesi  Körfez İlçe Tüketici Hakem Heyetinin, Dilovası ilçesi Gebze İlçe Tüketici Hakem Heyetinin, Çayırova ilçesi Darıca İlçe Tüketici Hakem Heyetinin yetki alanındadır.

Kocaeli Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya tarafından planlanan eğitim seminerine, Kocaeli Vali Yardımcısı Sayın Ekrem Çalık, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Sayın Avni Dilber, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Ticaret Uzmanları Tuğba Hazal Sayalgı ve Songül Oruç katılmıştır. Bu eğitim seminerinin amacı ilimizdeki tüketici hakem heyetleri arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, hakem heyetleri arasında yeknesaklığın sağlanması, güncel sorunların tartışılarak çözüm önerileri getirilmesidir.

2021 yılında ilimizdeki Tüketici Hakem Heyetlerinde 14.174 başvuru yapılmıştır. Bu başvurulardan 7.742 tanesi tüketici lehine, 6.432 tanesi de tüketici aleyhine sonuçlanmıştır. 

2022 yılında (21 Aralık 2022 tarihi itibariyle) ilimizdeki Tüketici Hakem Heyetlerine 17.379 başvuru yapılmıştır. Bu başvurulardan 15.261 tanesi karara bağlanmıştır. Karara bağlanan dosyaların 7.385  tanesi tüketici lehine, 7.876  tanesi de tüketici aleyhine sonuçlanmıştır. 

Tüketici Hakem Heyetlerine başvurudaki parasal sınırlar her yıl artmakta olup 2023 yılı için parasal değeri 66.000,00 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetleri görevlidir. Bu değerin üzerindeki uyuşmazlıklar Tüketici Mahkemelerinin görev alanına girmektedir. Vatandaşlarımız, yaşadığı uyuşmazlıkla ilgili olarak yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilir. Başvuru, tüketici hakem heyetine bizzat ya da e-devlet kapısı bünyesindeki TÜBİS (Tüketici Bilgi Sistemi) uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.