Kooperatifçilik Eğitimi Hakkında Duyuru

15 Mart 2023

Ticaret Bakanlığının 14 Ocak 2022 tarihli ve 31719 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kooperatifçilik Eğitimi Yönetmeliği ile kooperatiflerin ve üst kuruluşlarında yönetim ve denetim kurulu asil ve yedek üyeleri için kooperatifçilik eğitimi alma zorunluluğu getirilmiştir.

Söz konusu bu eğitimleri örgün ve çevrimiçi (uzaktan) olarak kooperatifçilik eğitimlerini vermek üzere Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB), Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.

Kooperatifçilik Eğitimi Yönetmeliğinde 07 Şubat 2023 Tarih 32097 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre, “üyeler eğitim için ödedikleri ücreti genel kurul kararı alınması şartıyla kooperatiften alabilirler" şeklinde düzenleme gelmiştir.
Bakanlıkla yapılan istişareler sonucunda bu konuyla ilgili kooperatif yönetim kurullarının aşağıdaki şekilde bir karar almaları durumunda olağanüstü genel kurul yapmadan asil ve yedek yönetim ve denetim kurulu üyelerinin eğitim ücretleri kooperatif tarafından ödenebileceği uygun görülmüştür.

Bakanlık tarafından 40 saat olarak belirlenen eğitimlere başlanmış olup büyük yoğunluk yaşanmaktadır. SESOB, yeterli sayıya ulaşan her kooperatif için özel sınıf açmakta ve mağduriyet yaşamaması için eğitime katılımda başvuru sırasına göre öncelik vermektedir.

Kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim ve denetim kurulunda görev alan asil ve yedek üyeler, gün içerisinde veya akşam saatlerinde olmak üzere, bulundukları ortamdan (ev veya iş yerlerinden) kendileri için uygun olan eğitim programına katılabilmektedir.

İlgililer, eğitime başvuru yapmak veya bilgi almak için koop.sesob.org.tr internet sitesinden veya 0264 606 0432 çağrı merkezinden faydalanabilir.

İlgililere saygıyla duyurulur.
 


KARAR ÖRNEĞİ:
 
"Kooperatifçilik Eğitimi Yönetmeliği kapsamında kooperatifimizin yönetim ve denetim kurulu asil ve yedek üyelerinin Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından verilen kooperatifçilik eğitimini almalarına ve yapılacak ilk genel kurul toplantısında ortakların bilgisine ve onayına sunulmak kaydıyla eğitim ücretlerinin kooperatif tarafından karşılanmasına"